δελτίο τύπου - αποτελέσματα ανοικτής πρόσκλησης
συμμετοχή της κύπρου στη 17η διεθνή έκθεση αρχιτεκτονικής

22 μαΐου – 21 νοεμβρίου 2021

www.labiennale.org, www.cypruspavilion.orgτο υπουργείο παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας - πολιτιστικές υπηρεσίες, και ο σύλλογος αρχιτεκτόνων κύπρου, ανακοινώνουν τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν σε διάλογο με την πρόταση Anachoresis: Upon Inhabiting Distances, σε επιμέλεια ευαγόρα βανέζη, νάσιου Βαρνάβα, ήρας σαββίδου και μαρίνας χριστοδουλίδου.


την επιλογή των προτάσεων είχε η επιμελητική ομάδα του πρότζεκτ και έγινε μέσα από τη διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης, η οποία προσέλκυσε 27 προτάσεις από αρχιτέκτονες και διατομεακές ομάδες που κατάγονται από ή συνδέονται με την κύπρο. μετά από μελέτη των προτάσεων που υποβλήθηκαν, η επιμελητική ομάδα σημειώνει το εξής σκεπτικό για την επιλογή:


«η ανοικτή πρόσκληση προέτρεπε τους αρχιτέκτονες και τις ομάδες να ανταποκριθούν στη βασική θεματική που αναπτύσσεται γύρω από τη δυνατότητα δημιουργίας νέων τρόπων και χώρων συν-ύπαρξης. στόχος είναι η θεμελίωση μιας επαυξημένης επίγνωσης των ρευστών φυσικών αλλά και κοινωνικών διαστάσεων της συλλογικότητας όπως απαντώνται σήμερα.


οι προτάσεις διερευνούν και οραματίζονται εκ νέου χώρους και κοινωνικά περιβάλλοντα μέσα από τον φακό της συλλογικότητας, της ανάπλασης του έξω και του μέσα, του αστικού και του οικιακού τοπίου, του κοινωνικού φύλου, του παιχνιδιού, της αρχιτεκτονικής παράδοσης, της τεχνολογίας και του εικονικού χώρου. τα αντιπροσωπευτικά μοντέλα των προτάσεων θα ενσωματωθούν στο αρχιτεκτόνημα του τραπεζιού, ακολουθώντας τον οριζόντιο σχεδιασμό της επιμελητικής προσέγγισης σε σχέση με την έρευνα της κατοίκησης αποστάσεων.


η συνεργασία μεταξύ νέων αρχιτεκτόνων, κυπρίων και από το εξωτερικό που σχετίζονται με το νησί, αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό των προτάσεων. η διαδικασία και οι προτάσεις αδιαμφισβήτητα συμβάλλουν σε ένα εποικοδομητικό διάλογο με την τοπική και την ευρύτερη κοινότητα αρχιτεκτόνων και ερευνητών. ταυτόχρονα, ευχόμαστε ότι οι συνεργασίες αυτές θα ενεργοποιήσουν ουσιαστικές και συνεχιζόμενες συζητήσεις και συνέργειες γύρω από το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της κύπρου».


οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν:


 • “Desire Lines”: δάκης παναγιώτου, θεόδουλος πολυβίου (κύπρος, γερμανία)

 • “Ecologies of Clutter”: μαρίζα δαούτη, ευτύχιος σαββίδης (ηνωμένο βασίλειο, κύπρος)

 • “Emergency Re-appropriation”, Studio Naama: νάταλυ σάββα, Mark Rist (κύπρος, ηνωμένο βασίλειο) 

 • “Firepit for the Storyteller”: Serhan Ahmet-Tekbas, θανάσης οικονόμου (ηνωμένο βασίλειο, ηνωμένες πολιτείες αμερικής)


 • “Long Days Bed”: ελένη νταϊάνα ηλία, κλεάνθης ρούσσος (κύπρος)

 • “Metro-polis”: χριστόφορος κυριακίδης, ορέστης κυριακίδης (κύπρος)

 • “Peripatetic Landscapes”: εμίλιος κουτσοφτίδης, Gabor Stark (κύπρος, ηνωμένο βασίλειο)

 • “Spread the Secret”: Wet-Hard Agency, κλεάνθης κυριάκου, Regner Ramos (ηνωμένο βασίλειο, πουέρτο ρίκο)

 • “Tactics of Urban Re-humanisation”: χάρις νίκα, σεμπάστιαν κουκκίδης (ολλανδία, κύπρος)

 • “The city within”: ράνια φράνσις, Gergana Popova (ηνωμένο βασίλειο, βουλγαρία)

 • “The Hut”: ελεονώρα αντωνιάδου, νάγια σάββα (ηνωμένο βασίλειο, κύπρος)

 • “Vertical Gardens”: Urban Gorillas, βερόνικα αντωνίου, τερέζα τούρβα (ιαπωνία, κύπρος)το κυπριακό περίπτερο θα φιλοξενηθεί στο Associazione Culturale Spiazzi. το πλήρες πρόγραμμα της έκθεσης θα δημοσιοποιηθεί σε επικείμενο χρόνο.  


η 17η μπιενάλε αρχιτεκτονικής βενετίας ανοίγει στις 19 μαΐου για τα μμε και διαπιστευμένους επαγγελματίες και στις 21 μαΐου για το κοινό. 


επικοινωνία: info@cypruspavilion.com

Instagram: @cypruspavilion

Facebook: Cyprus Pavilion - la Biennale di Venezia 2021